Читај да би живео, Гистав Флобер

Првог дана Дечје недеље, библиотекари наше школе – Бранка Трнавац наставница руског језика, Предраг Јаковљевић наставник информатике и Вања Вукићевић наставница српског језика и књижевности, организовали су пријем ученика првог разреда у библиотеку.

Поред наставника, у  организацији дочека првака, учествовали су и ученици седмог разреда разреда – Данка Плазинић, Анђела Радовић и Анастасија Царевић. 

На почетку, ученици првог разреда су се упознали са библиотекарима, као и са основним правилима понашања у библиотеци, о којима су им говорила деца-библиотекари. Нове чланове библиотеке смо упознали са самим поступком учлањења и коришћења библиотеке, након чега су уследиле дидактичке активности.

Активности које су припремљене за најмлађе, имале су циљ да их забаве и науче. Прва активност коју су ученици првог разреда успешно решили јесу ребуси. Ребусе су осмислиле ученице седмог разреда.

Након савладане прве дидактичке игре, уследио је квиз. Ученици су имали сликовни приказ бајки, што им је помогло да лакше одговоре на питања. Ова активност је изазвала посебно узбуђење код најмлађих чланова библиотеке, јер су се сусрели са њима добро познатим и екранизованим бајкама – Пепељуга, Три прасета, Пинокио, Снежана и седам патуљака. Одабир бајки је био условљен тематиком, која је код ученика могла да развије свест о лепом понашању, али и да их истовремено забави. Поред питања о бајкама, било је потребно одговорити и на питања: Шта је библиотека? Како се понашамо у библиотеци?, на која смо, такође, добили тачне одговоре.

На крају, труд и успех наших првака смо наградили сликовницама и бомбонама. Уз помоћ учитељице, сви ученици су написали своје име на сликовници коју су добили.                                                         

Вања Вукићевић, наставник српског језика и књижевности