Овогодишња Дечја недеља била је усмерена на развој емпатије, вршњачке и међугенерацијске солидарности, толеранције. Одржала се под слоганом Велико срце деце Србије. Кроз различите активности подстицала се креативност деце, сарадња и дружење, добробит, здрав развој.

Дечју недељу ученици трећег разреда започели су активношћу „Изазивам те на велико срце”. Имали су задатак да из коверти које су биле на табли извуку изазов, прочитају написано и током дана ураде нешто љубазно и покажу своје велико срце. Резултат активности фотографисали су и послали учитељици која је направила пано. Истог дана обележили су Дан домаћих животиња. Час је започет решавањем асоцијације, а потом су, подељени у две групе, учествовали у квизу. Кроз игре Слагалица, Ребуси, Загонетке, Да ли знаш, Чији је ово глас, Препознај животињу проширили су своја знања, али и развили креативност, сарадњу и позитиван став према животињама. Након проглашења победника и доделе симболичних награда читали су занимљивости о домаћим животињама. Час је завршен решавањем укрштенице и поруком да сви треба да бринемо о животињама.

Другог дана бирали су ученика који ће им бити тајни пријатељ током целе седмице. Задатак је био да свакога дана обрадују свог тајног пријатеља, а да он не сазна ко то ради. Слали су разне поклончиће (цртеже, лепе поруке, бомбоне) по неком другом или су их остављали у клупи са назнаком „од твог тајног пријатеља”. Друга активност реализована је у фискултурној сали. Задатак је био да надувају балоне и на сваком маркером испишу неку поруку о другарству, доброти, срећи. Сви балони окачени су на „Дрво лепих порука” у дворишту школе.

Час одељењског старешине посветили смо изради паноа чија је тематика била, управо, овогодишњи слоган Дечје недеље. Час смо започели читањем различитих стихова, а потом су исписивали каква су њихова велика срца. Уследио је час где су велика срца ђака трећака уживала у друштвеним играма. Слагали су пазле, играли шах, свирали инструменте. Истог дана присуствовали су веселом и поучном програму, који је био посвећен Европском дану језика. Уживали су у песмама на петнаест различитих језика, чули своје старије другаре који су поделили утиске из Београда, учествовали у квизу о земљама Европе и њиховим знаменитостима.

етог октобра обележава се Светски дан учитеља. У учионици трећег разреда извршена је „замена улога”. Учитељица је била у ђачкој клупи, а њено место заузели су нови, млади учитељи и учитељице. Час српског језика одлично је осмислила вредна Дуња. На њеном часу уживали смо у решавању укрштенице. Припремила је наставне листиће, а на крају часа све је раздрмала ребусима. Своје ђаке почастила је и бомбонама. Час физичког и здравственог васпитања припремила је Марина. Она није била учитељица само ђацима трећацима, већ и гостима, другарима из четвртог разреда. Дејо је све задатке држао у својој главици и један по један диктирао својим „ученицима”. Међу децом је владало одушевљење и жеља да се оваква активност што пре понови.

Истога дана организована је ликовна радионица. Правили су срца од својих руку, у паровима, сви заједно. Разговарали смо која животиња има највеће срце. Чули смо одговоре на питање да они имају огромно срце као жирафа, за кога и за шта би у њему имало места. Уз најлепше дечје стихове, на срцићима цртали су различите мотиве, а потом су сви продукти залепљени на картон облика срца. Искористили смо га за фотографисање, а на другом делу написали смо добро познату мудрост Душка Радовића.

Последњег дана Дечје недеље дочекали смо другаре из Каоне и наших издвојених одељења. Показали смо им Цркву рођења Пресвете Богородице, Музеј Горачићке буне; дружили су се у паркићу, осликавали стазе поред школе кредама у боји. Наши драги гости добили су лептириће који су на себи имали оловку, лизалицу и поруку посвећену другарству, доброти, срећи. Ову значајну недељу обележили смо активно, а у првом плану били су наши вредни ђаци, њихови осмеси, лепе речи, међусобно дружење… Нека свака недеља буде дечја недеља!

Јелена Ивановић, учитељица